Co dělat, když žijete s alkoholikem nebo gamblerem?

Jak žít s alkoholikem nebo gamblerem a nezbláznit se z toho

Nucená karanténa způsobila, že někteří z nás museli trávit veškerý svůj čas doma – 24 hodin denně s partnerem. A to možná poprvé za celou dobu od začátku našeho vztahu. Není divu, že má koronavirus na svědomí kromě nemoci i spoustu rozvodů a rozchodů, ale také úzkosti, paniku a deprese pramenící z toho, s kým žijeme. Co dělat, když máte doma cholerika, alkoholika nebo třeba psychopata?

Život se závislostí je peklo, to vám potvrdí každý – pro alkoholiky, gamblery i drogově závislé existují spolky, setkání a ozdravné pobyty. Mnozí lidé však zapomínají, že alkoholik není jedinou obětí závislosti.

Jsou to i partneři a partnerky alkoholiků, kdo se musí potýkat se zoufalstvím, pohrdáním a bezmocí, se snahou pomoci, která se setkává s odmítnutím. Málokdo si umí představit, jaké to je. Život s alkoholikem či jinak závislým člověkem je nesmírně těžký a celkový dopad na vaši psychiku a sebevědomí je obrovský. Musíte si proto uvědomit jednu zásadní věc:

Nejste stíhačka. Je důležité uvědomit si, co se ve vašem vztahu skutečně děje. Někdy to může být těžké – váš partner má kamarády, kteří popíjejí s ním, a vás mají za semetriku, která ho jen neustále nahání. On se vám snaží vysvětlit, že dát si pár skleniček denně přece není nic neobvyklého a že jste to vy, kdo je ta špatná. Že je s vámi nuda a že už se nedokážete bavit jako za starých dobrých časů. Začínáte tomu věřit? STOP. V jedné věci je to stejné jako u domácího násilí – nesmíte si myslet, že je všechno vaše vina. Na druhou stranu si musíte uvědomit, že i vy máte společnou odpovědnost za to, kam se váš vztah dostal. Postavte se k problémům čelem a přestaňte být obětí.

Co dělat, když žijete s alkoholikem nebo gamblerem?

1. Dejte mu na výběr – buď závislost, nebo vy. Měli byste si vyjasnit, že pokud bude partner nebo partnerka ve své závislosti pokračovat, přijde o vás. To by měla být dostatečně silná motivace – nebude ale fungovat, pokud vycítí, že hrozbu nemyslíte vážně.

2. Pomozte sobě. I vy jste totiž oběť. Život se závislým člověkem je nesmírně psychicky náročný, může dokonce vést k úzkostem nebo panickým atakám. Všechno teď stojí jen na vás – staráte se o celou domácnost, děláte s dětmi úkoly, vyděláváte peníze, které vaše drahá polovička záhy propije, nikdo už se vám nevěnuje a není vám oporou. Musíte si uvědomit, že všechny tyto pocity jsou normální a mají svou jasnou příčinu. Nestyďte se za ně a vyhledejte pomoc i pro sebe.

3. Naučte se poznat, kdy nastal čas odejít. Někdy je odchod bohužel jediné řešení. Když vás partner v důsledku své závislosti udeří, měla by to pro vás být jasná stopka. Závislost totiž velmi snadno vede k domácímu násilí, a to je směr, kterým se vydat určitě nechcete. Vím, že opustit partnera vyžaduje veškerou sílu a odhodlání, které v sobě máme, a že pro spoustu lidí je to něco nepředstavitelně těžkého. Kontaktujte mě a já vám rád pomůžu se s tím vypořádat.

Chci poradit.

Dále si můžete přečíst, jak na život s manipulátorem, psychopatem, cholerikem, partnerem v depresi, sobcem či narcisem, hysterkou, tyranem, workoholikem, nevěrníkem, puberťákem nebo zkrátka, jak přežít manželství.

Sdílet:

Další články

Pošlete mi zprávu