Jak na únavu a vyčerpání: Naučte se odpočívat

Poradím vám, jak na únavu a vyčerpání.

Únava a vyčerpání trápí v dnešní hektické době mnoho lidí. Být vyčerpaný po náročném dni je samozřejmě do určité míry normální, pokud ale prospíte každý víkend a stále se cítíte unavení, možná je čas začít problém řešit. 

Druhy únavy

Vyčerpání se na základní rovině dělí na fyzické a psychické. 

  • Za fyzickým vyčerpáním stojí dlouhodobá námaha – příčina je tedy známá a nemusí nás znepokojovat. 
  • Pokud se ale cítíte dlouhodobě unavení a nevíte proč, pravděpodobně se jedná o vyčerpání psychické, jehož příčina nemusí být vůbec jednoznačná.

Špatná životospráva jako příčina vyčerpání

Velice častou příčinou vyčerpání je špatná životospráva. Může se jednat o nedostatečný příjem živin (například vlivem diety, přílišného cvičení či nějakého omezení stravy), který má za následek, že naše tělo nemá dost energie na vnitřní provoz. V takovém případě člověk ani nemusí nutně pociťovat hlad, nedostatek se projeví skrze únavu. 

Vitamíny

Za pocitem vyčerpání může stát nedostatek makroživin nebo mikroživin, jako jsou vitamíny a minerály. Dejte si proto pozor na jejich dostatečný příjem. Na pocit energie mají vliv zejména hořčík a vitamín B12

Přemíra škodlivých potravin

Důvodem může být i přemíra některých potravin, zejména nezdravé stravy, kávy a alkoholu. Smažené a těžké jídlo, stejně jako alkohol a káva, mnohdy totiž způsobují, že se nám v noci spí hůře a my se pak cítíme unavení a vyčerpaní

Stres a nekvalitní spánek

Snad nejčastějším důvodem pocitu únavy a vyčerpání, se kterým se setkávám, je stres a problémy se spánkem. Tato dvě témata spolu zpravidla velice úzce souvisí. Pokud vás tedy trápí nedostatek energie, je potřeba zapracovat hlavně na nich.

Naučte se odpočívat

Obrovské množství lidí se potýká se stresem v práci. Lidé si tento stres následně přenáší i do svého osobního života. Velice často pak bojují se spánkovými problémy a únavou. Je třeba si uvědomit, že dlouhodobý stres může mít nedozírné následky na váš život – jedním z nich je třeba syndrom vyhoření. Proto pro vás mám několik tipů, jak oddělit stres od osobního života a naučit se odpočívat. 

1. Vyčistěte si hlavu

Ve chvíli, kdy si člověk lehne do postele, dává díky uvolnění průliv veškerým nevyřešeným emocím z daného dne. Běžte se proto večer po práci alespoň na půl hodiny projít. Zamyslete se nad vším, co se vám přes den stalo. Pokud vám je z něčeho smutno, zkuste si to pro sebe popsat a odůvodnit. Často pomáhá si jen své myšlenky uspořádat. Uvidíte, že se vám bude usínat mnohem lépe.

2. Uvařte si dobrou večeři

Času je málo, známe to všichni. Často to potom vypadá tak, že do sebe večer rychle naházíme rohlík s máslem a šunkou a málem ho ani pořádně nerozkoušeme, abychom ještě všechno stihli. Psychologické studie ale ukazují, že jídlo je skvělým prostředkem, jak se uklidnit a žít v přítomnosti. Uvařte si proto něco dobrého (nebo si něco dobrého objednejte) a pořádně si jídlo vychutnejte.

3. Najděte si čas jenom na sebe

Zní to jako klišé? Je to přitom velice zásadní a účinný krok, který vám pomůže zbavit se únavy a vyčerpání. Zkuste si alespoň jednou do týdne vymezit dvě až tři hodiny na sebe. Využijte tento čas k něčemu, co vám dělá skutečně radost – ať už to je sport, procházka, čtení nebo třeba film.

Obraťte se na mě

Pokud vás trápí dlouhodobý pocit vyčerpání a nevíte, jak na něj, obraťte se na mě. Promluvíme si o vaší situaci a společně najdeme řešení, díky kterému se budete cítit zase spokojení. 

Sdílet:

Další články

Pošlete mi zprávu