Třes rukou: Co může znamenat a jak se ho zbavit?

Klepání rukou může mít psychické i fyzické příčiny.

Třes v těle většina lidí spojuje s Parkinsonovou chorobou. Ve skutečnosti za ním však mohou stát i psychické příčiny jako stres, úzkosti nebo deprese. Co všechno může třes rukou a dalších částí těla znamenat a jak se ho zbavíte jednou provždy?

Třes v těle, takzvaný tremor

Trápí vás třes rukou, těla nebo třeba hlasivek? Možná se jedná o takzvaný tremor – poruchu, která se objevuje ve chvíli, kdy vykonáváte nějaký pohyb. Mnoho lidí se s ním poprvé setká v nepříliš vhodných situacích, jako je řízení auta nebo třeba krájení zeleniny. 

Tuto poruchu může způsobit celá řada okolností, od různých onemocnění přes otravu alkoholem po nedostatek spánku

Původ třesu v těle: Psychické příčiny

Třes v těle může být projevem různých psychických obtíží. Nastupuje ve chvíli, kdy člověk své psychické problémy dlouhodobě potlačuje, protože je není schopen řešit. Tělo tak potlačeným obtížím dává průchod fyzickým způsobem. Třes v těle nejčastěji způsobují úzkosti, stres a deprese. 

Úzkosti

Úzkosti jsou krátkodobé psychické stavy související s iracionálním strachem či nevysvětlitelnými obavami. Velice často se pojí s fyzickými projevy, jako je právě třes rukou, lapání po dechu, pocení se či omdlévání. Projevy úzkostí jsou však velice komplexní a individuální a u každého se mohou projevovat jinak. Pokud vás trápí, přečtěte si můj článek o tom, jak se s úzkostmi vypořádat.

Stres

Ačkoliv být občas ve stresu je pro člověka zcela přirozené, pokud se pocit stresu objevuje dlouhodobě, pro tělo nepředstavuje tento stav nic dobrého. Chronický stres má velice často za následek fyzické příznaky – mimo jiné třes rukou. Tím se tělo snaží dát najevo, že není spokojené a že je potřeba se stavem něco dělat. Přečtěte si 7 tipů, jak se stresu a vyčerpání organismu zbavit.

Deprese

Deprese je dlouhodobý stav, kdy je člověk na více než 14 dní „vyřazen z provozu”. Projevuje se poklesem zájmu o běžné činnosti, ztrátou energie či pocitem letargie. Stejně jako úzkosti jsou ale deprese velice individuální a u každého se mohou projevovat odlišně. U některých osob nabírají navíc i fyzické projevy, jako je právě klepání rukou. Cesta, která vede k úplnému zbavení se depresí, je velmi obtížná. Jde to však i bez léků.

Dá se třesu v těle zbavit?

Ačkoliv existují extrémní případy, kdy tremor představuje celoživotní onemocnění, pakliže správně odhalíte jeho příčinu, léčba je možná. 

Lékaři často předepisují chemické přípravky, jako jsou benzodiazepiny či antiepileptika. Problém těchto léčiv však leží hned v několika rovinách:

  • prášky neřeší příčinu problému, řeší pouze jeho příznaky
  • mají mnoho vedlejších účinků, jako je letargie a podobně
  • benzodiazepiny jsou prokazatelně návykové a nelze je užívat dlouhodobě

Celostním řešením problému je pak psychoterapie. Pokud za třesením v těle stojí psychické problémy, ani o nich nemusíte vědět. Některá traumata a trápení jsou zkrátka zakořeněná hluboko v našem podvědomí a aniž bychom o nich věděli, projevují se fyzicky. Pozorný odborník vás však pomůže nasměrovat tak, abyste se příčiny dobrali. 

Co když má třesení rukou fyziologické příčiny?

Jak už jsem říkal na začátku, příčiny třesu rukou a dalších částí těla mohou být různé. V některých případech může jít například o dědičné onemocnění, následek neurologických problémů nebo třeba hormonální nerovnováhu související s dysfunkcí štítné žlázy. Častou příčinou je i Parkinsonova choroba.

Třes rukou může být také příznakem nedostatku vitamínů. Nejčastěji to bývá nedostatek vitamínu B12 či hořčíku a objevuje se zejména u lidí, kteří drží nějaký typ diety nebo nemají pestrý jídelníček a zdravou životosprávu. Zamyslete se proto, jestli nemůže problém vězet právě zde. 

V takových případech se zpravidla nejedná o jediný projev. Pokud jste třes rukou zaznamenali v kombinaci s dalšími fyziologickými příznaky, obraťte se na svého lékaře. Ten vám udělá patřičné testy a pomůže zjistit, zda za problémem nestojí něco vážnějšího.

Nebojte se ozvat

Pokud vás trápí problémy s třesem v těle či klepání rukou, které mají psychické příčiny, neváhejte se na mě obrátit. Společně najdeme cestu, jak problém vyřešit. 

Sdílet:

Další články

Pošlete mi zprávu