7 tipů, jak se zbavit vyčerpání a získat víc energie do života

Jak-se-zbavit-vycerpani

Chvilková slabost nebo celkové vyčerpání organismu, které je výsledkem dlouhotrvající únavy a stresu? Zatímco z běžné únavy se oklepete po kvalitním spánku, dostat se ze stavu dlouhodobého vypětí bude chtít trpělivost. Vaše tělo se totiž dostalo do střetu permanentní zátěže s nedostatkem spánku. Co s tím? Začněte dělat malé krůčky k velkým změnám.

Příznaky vyčerpání aneb když vám tělo dává znamení

Tělo vám dá najevo, když je s ním cokoliv v nepořádku. Jak? Pomocí jasných signálů, které se nevyplatí ignorovat. Jedná se totiž o projevy únavy a blížícího se totálního vyčerpání organismu.

Fyzické příznaky únavy a vyčerpání organismu

  • celková únava
  • bolest hlavy i svalů
  • oslabená imunita
  • zpomalené trávení
  • nechutenství k jídlu

Vyčerpání organismu – projevy psychického charakteru

  • podrážděnost a špatná nálada
  • poruchy pozornosti a soustředění
  • ztráta motivace a chuti do života
  • rozvoj negativních emocí a nezdravých návyků


Nyní už víte, jak tento nežádoucí stav těla i mysli poznat, a tak je nejvyšší čas seznámit se s řešením, jak na únavu a vyčerpání.

Co zaručeně pomůže na únavu? Kvalitní spánek

Kvalitní spánek je pro udržení energie klíčový, a proto si na něj každý den vyhraďte dostatek času. Choďte spát ve stejnou hodinu a stejné pravidlo aplikujte i pro ranní vstávání. Zkuste si odepřít odpolední šlofík a kávu pijte nejpozději 6 hodin před ulehnutím do postele. Zakrátko uvidíte, že kvalita vašeho spánku raketově roste.

Sportem proti únavě a vyčerpání

Při únavě nemáte nejspíš na sportovní aktivity ani to nejmenší pomyšlení, ale věřte, že z dlouhodobého hlediska mají doslova kouzelnou moc. Pokud jste nebyli na cvičení doposud zvyklí, přidávejte na intenzitě postupně. V posilovně nemusíte dřít do úmoru, energii můžete čerpat i z 15 minut dlouhé procházky na čerstvém vzduchu.


Myslete na to, že pravidelný pohyb jde ruku v ruce se zdravým životním stylem, a proto do svého jídelníčku zařaďte čerstvé potraviny. Nezapomínejte ani na minerály, které nemusíte nutně čerpat z doplňků stravy, protože jsou bohatě obsaženy například v potravinách rostlinného původu.

Získejte více energie díky work-life balance

Pro nastolení work-life balance musíte udělat největší změnu ve své hlavě, protože sklouznout k ochotě být neustále k dispozici a honit se za úspěchem je snadné. Každý pracovní den má jen určitý počet hodin, během kterých zvládnete jen určité množství úkolů, proto je vhodné vytvořit si plán a toho se následně i držet.

Naučte se říkat „ne“, pokud máte provést cokoliv, co je nad rámec vaší kapacity. To samozřejmě platí nejen v zaměstnání, ale také v osobním životě.


Máte pocit, že se váš život točí už jen kolem práce? Přečtěte si, jak porazit strach z neúspěchu a jak vyléčit syndrom vyhoření.

Odpočinek je odpovědí na to, jak mít více energie

Pokud zrovna nepracujete, nepřemýšlejte nad tím, co musíte udělat, až vaše pracovní doba opět začne. Každodenní stres i starosti spotřebují velké množství energie, a proto si nezapomeňte vyhradit čas sami na sebe a pravidelný odpočinek. Najděte si aktivity, které vám dělají radost a dobijte u nich své baterky. Může se jednat o poslech hudby, četbu, meditaci, čas s rodinou apod.

Se stresem a vyčerpáním se vypořádejte postupně

Zapomeňte na dramatické změny, které by pro vaše tělo neznamenaly nic jiného než další stres. Každý velký problém nebo úkol, který je třeba vyřešit, si rozdělte na dílčí cíle. Myslete na to, že i malý čin je víc než velké řeči, a tak se za své úspěchy nezapomeňte odměnit.

Rychlá pomoc proti únavě

Vyjděte na sluníčko. Sluneční světlo podporuje tvorbu hormonu štěstí, a tím i dobrou náladu.
Dejte si studenou sprchu. Pokud nejste na sprchování studenou vodou zvyklí, možná to pro vás bude zpočátku nepříjemné, ale uvidíte, že si vaše tělo rychle zvykne. Studená voda posiluje imunitu a zvyšuje odolnost vůči stresu.
Přejeďte si jazyk škrabkou. Jistě jste si všimli, že máte po ránu jazyk potažený bílým povlakem. Jedná se o toxiny, které vaše tělo právě prostřednictvím jazyka vylučuje. V rámci své ranní očisty odstraňte tyto bakterie, aby se nedostaly zpět do zažívacího systému.
Udělejte si kolem sebe pořádek. Zbavte se chaosu, který panuje ve vaší domácnosti. Uvidíte, že nově nastolený pořádek bude mít pozitivní vliv na vaši soustředěnost a pocítíte i příval nové energie.


Vyčerpání organismu, kterému nebudete věnovat potřebnou pozornost, může vést až k depresím a syndromu vyhoření. Chcete poradit, jak se s touto nelehkou situací vypořádat? Neváhejte mi napsat o diagnostiku zdarma.

Sdílet:

Další články

Pošlete mi zprávu