4 způsoby, jak se zbavit deprese bez léků

Deprese je tady s námi od nepaměti. První zprávy o tomto nepříznivém duševním stavu se objevily již 1 900 let před Kristem v egyptském Eberově papyru. Za tu dobu se vymyslela nejen antidepresiva, ale také několik způsobů, jak se depresí zbavit, a to zcela bez léků. Pojďme se podívat na ty nejzajímavější z nich.

1. Jak léčit deprese? Vyměňte léky za sport

Velké procento dnešních civilizačních chorob souvisí s nedostatkem pohybu. Pamatujte si proto, že sport je lék. Nemusíte nutně uběhnout maraton, aby se vám udělalo lépe. Stačí, když si každý den najdete čas na pořádné protažení, dechové cvičení nebo třeba procházku na čerstvém vzduchu. Výzkumy jasně ukazují, že sport funguje nejen jako prevence, ale také pomáhá zahnat dlouhotrvající deprese.

2. S depresí vám pomůže i odpočinek

Neustálý nátlak a stres s depresemi příliš nepomáhá. Proto se nenuťte do práce a dalších povinností, ale raději se naučte odpočívat. Každý den choďte do přírody, vyzkoušejte různá relaxační cvičení a naučte se pracovat s dechem. Účinným pomocníkem je například meditace.

3. Jak se zbavit deprese bez léků? Zkuste bylinky

Vyzkoušejte léčivou sílu přírody a zbavte se svých depresí, únavy a stresu. Mezi zázračná „přírodní antidepresiva“ se řadí především bylinky jako heřmánek, máta, rozmarýn, dobromysl, kozlík, světlík, fialka, meduňka nebo třeba vlčí mák.

Rozmarýn

Rozmarýn se řadí mezi tradiční bylinky přispívající ke zlepšení fyzické a psychické kondice. V jeho složení najdeme éterické oleje, které mají uklidňují účinek, a pomáhají tak zlepšit náladu a tišit smutek.

Tip: Dopřejte si alespoň jednou týdně dvacetiminutovou koupel s rozmarýnovým olejem. Chmury u vás nebudou mít žádnou šanci.

Meduňka

Meduňka lékařská je pro svůj sedativní účinek užívána mnohdy při nespavosti. Pro duševní pohodu člověka je ale prospěšná i z jiných důvodů – pomáhá proti stresu a nervozitě. Meduňka se osvědčila také jako první pomoc při bolestech hlavy a problémech se zažíváním.

Tip: Každý večer si na polštář kápněte pár kapek bylinné tinktury s meduňkovým aroma a klidné spaní máte zajištěné.

Heřmánek

Heřmánek pravý je známý pro své uklidňující účinky. Pokud tedy potřebujete pozvednout náladu a vyléčit své deprese i úzkosti, víte, po jaké bylince se vyplatí sáhnout.

Tip: Každý den vypijte po snídani a večeři teplý heřmánkový čaj. Nejenže zklidní vaši mysl, ale večer se vám bude s lehkostí usínat.

4. V boji proti depresím vám pomohou také vitamíny a látky s antidepresivními účinky

·        Každý den spořádejte alespoň 10 vlašských nebo lískových ořechů.

·        Zařaďte do svého jídelníčku potraviny bohaté na hořčík (kroupy, pšeničné klíčky, mák, kakao, otruby, luštěniny a další).

·        Konzumujte vitamín C, který je obsažený například v pažitce, křenu nebo černém rybízu.

·        Proti depresivním stavům pomáhá také vitamín B. Jeho bohatým zdrojem jsou ryby, droždí, celozrnné bílkoviny a luštěniny.

·        Energii tělesným buňkám dodá komplex látek v celeru.

Nepleťte si depresi se špatnou náladou

O depresi hovoříme až v momentě, kdy negativní emoce přetrvávají více dnů v kuse – zpravidla dva týdny. Je naprosto normální, že nejste nepřetržitě šťastní, protože lidé každý den prožívají pestrou škálu emocí. Podívejte se na pár tipů, jak se špatnou náladou zatočit raz dva.

Máte pocit, že už jste zkusili opravdu vše a proti depresím vám nic nepomáhá? Budu rád, když se na mě obrátíte. Společně najdeme cestu k vaší spokojené budoucnosti.

Sdílet:

Další články

Pošlete mi zprávu