Jak překonat panické ataky jednou provždy

Náhlé, silné a nepravidelné. Přesně takové jsou záchvaty panické ataky. Jedná se typ úzkostné poruchy, kterou trpí až 10 % světové populace – nejčastěji pak ve věkovém rozpětí 20–30 let. Jak překonat panické ataky, zastavit záchvat nebo předejít tomu, který je již na dohled? Přesně na to vám odpovím v dnešním článku. Připravil jsem si pro vás celkem čtyři osvědčené strategie.

1. Procvičujte metodu kontrolovaného dýchání

Trénujte si metodu kontrolovaného dýchání. Věřte mi, že ve chvílích, kdy na vás bude přicházet záchvat, za ni budete opravdu vděční. Techniku můžete provést takto: zhruba čtyři vteřiny se nadechujte, na vteřinu dech zadržte a poté čtyři vteřiny vydechujte. Pokud máte problém soustředit svou pozornost na dech, zavřete oči. Pomoci vám může také video, které vám prostřednictvím jednoduché animace naznačuje, jak máte dýchat.

2. Přeneste se v myšlenkách na své šťastné místo

Sluncem zalitá pláž nebo třeba idylická horská chata. Jaké je vaše nejoblíbenější a zároveň nejklidnější místo? Představte si ho a této představy se při záchvatu držte zuby nehty. Přeneste se na něj a zkuste se soustředit zejména na detaily ­– jak vám křupe sníh pod nohama nebo jak se brodíte vyhřátým pískem.

3. Dejte své kreativitě volný průchod

Malujte si, šijte, vyzkoušejte kaligrafii. Zkrátka něco tvořte. Popusťte uzdu své fantazii a zaměstnejte svou mysl. Jedná se o aktivity, díky kterým se uvolníte a uklidníte. Podobného efektu dosáhnete i při dalších uměleckých a řemeslných aktivitách.

4. Budujte důvěru ve své schopnosti

Ani na vteřinu si nepřipouštějte, že byste něco nezvládli. Naopak posilujte důvěru ve vlastní schopnosti tím, že si vzpomenete na všechny překážky, kterým jste museli ve svém životě čelit. Klidně si sepište jejich seznam – když všechny své dosavadní úspěchy uvidíte černé na bílém, již nebude důvod o sobě pochybovat.

Stigma duševního onemocnění aneb Vypořádejte se s nepochopením okolí a zbavte se panické ataky navždy

Pokud se potýkáte s panickou atakou, pravděpodobně to není váš jediný problém. S tímto duševním onemocněním je totiž mnohdy spokojeno i nepochopení okolí a zlehčování dané situace, kterému musíte každodenně čelit. Důvodem je neznalost dané problematiky, která vaše okolí ovšem nijak neomlouvá. Jejich jednání může mít dopad na vaše sebevědomí i odhodlání své problémy aktivně řešit.

Moje doporučení? Nenechte si od lidí ve svém okolí vzít šanci na spokojenou budoucnost. Obraťte se na kvalifikovaného odborníka, který je jako jediný schopen posoudit vážnost vašeho problému.

Léčba panické ataky: Nebojte se promluvit o svých problémech

Nezapomínejte na to, že sdílená starost je poloviční starost. Proto o svých zkušenostech s panickou atakou mluvte. Pokud ve svém okolí nemáte nikoho, kdo by vás vyslechl, vyhledejte pomoc odborníka. Společně váš problém pojmenujeme, zaměříme se na jeho příčinu a najdeme východisko. Diagnostiku u mě máte vždy zdarma.

Sdílet:

Další články

Pošlete mi zprávu