Špatná nálada, nebo něco horšího? 5 způsobů, jak poznat depresi

Jak poznat depresi od špatné nálady?

Se stavy smutku a špatné nálady se čas od času setká každý z nás. V dnešní době, která před nás staví mnoho překážek a nejistot, sklon k trápení stále stoupá. Jak ale poznat, jestli se jedná pouze o špatnou náladu, nebo je to už deprese? V článku jsem pro vás shrnul 5 způsobů, jak poznat depresi.

Špatná nálada? Tu zná přece každý

Možná se to stalo i vám. Rozhodli jste se, že se se svým trápením svěříte blízké osobě, a ta váš problém označila za „naprosto normální”. Pravdou je, že ani špatnou náladu, natož pak deprese, není správné bagatelizovat. Ačkoliv se nejspíš všichni shodneme na tom, že nikdo nemůže být v jednom kuse šťastný, pokud máte ustavičný sklon k trápení, určitě je dobré se snažit na tom začít pracovat a i s mírnými obtížemi se obrátit na odborníka.

Při depresi byste měli vyhledat odborníka.

Co je deprese?

Zatímco špatná nálada bývá popisována jako emoční nastavení nervového systému, tedy reakce na konkrétní situaci, deprese je zpravidla dlouhodobý problém bez jasné příčiny. Hranice mezi špatnou náladou a depresí je však velice tenká a nemusí být vždy snadné ji rozpoznat. 

Pro základní předběžnou diagnózu existují testy, které vám řeknou, jak depresi poznat. Na základě několika faktorů tak můžete zjistit, nakolik je váš problém závažný a jak ho případně řešit dál. 

Ještě než vám tento test představím, chtěl bych upozornit, že pokud nějaký bod nesplňujete, neznamená to, že váš problém s depresemi nesouvisí. U každého se projevují jinak a tyto testy fungují pouze jako orientační vodítko. 

Jak poznat depresi?

Projevů může být několik.

1. Dlouhodobý smutek bez jasné příčiny

Základní charakteristikou deprese je délka vašeho stavu a absence konkrétní příčiny. Pokud váš problém trvá déle než dva týdny, je dobré se mít na pozoru. 

Stejně důležitým bodem je pak příčina vašeho trápení. Deprese se projevují často tak, že jste imunní vůči okolním událostem. Na jedné straně nelze vystopovat příčinu vašeho smutku, na straně druhé vám nic náladu nedokáže zlepšit. Klienti tento stav často popisují jako dlouhodobý pocit beznaděje.

Jak poznat depresi? Jedním z projevů může být dlouhodobý smutek bez jasné příčiny.

I pokud ale víte o důvodu svého trápení, neznamená to, že váš problém s depresemi nesouvisí. Pokud trvá delší období a splňuje některá další kritéria, pravděpodobně se stále jedná o deprese.

2. Problémy se spánkem a nedostatek energie

Často opomíjeným příznakem depresí jsou dlouhodobé problémy se spánkem. Ať už máte potíže s usínáním, nebo se často probouzíte, je možné, že jsou na vině úzkosti, stresová porucha nebo deprese. 

U jiných lidí se však deprese naopak projevují hypersomnií, tedy zvýšenou potřebou spánku. V takovém případě člověk pociťuje nevysvětlitelnou dlouhodobou únavu a je schopný prospat prakticky celý týden. 

Deprese se také projevují skrze letargii a nedostatek energie. Ten může být ovlivněný buď právě nekvalitním či nedostatečným spánkem, nebo zkrátka pocity samotnými.

3. Změny chuti k jídlu

S depresemi se velice často pojí změny chuti k jídlu, a to opět oběma směry. Někteří klienti se k jídlu nedokáží přinutit, jiní naopak trpí emočním hladem a nepřetržitým přejídáním se. Následkem toho mohou hubnout, nebo naopak přibývat na váze. Neobvyklé změny hmotnosti pak někdy mívají za následek další zhoršení psychického stavu.

Změna chuti k jídlu může být projevem deprese.

4. Psychosomatické projevy

U mnoha lidí, kteří se svými pocity nedokážou aktivně pracovat, se deprese projeví až fyzicky. V takovém případě může jít o dlouhodobé střevní problémy (tzv. IBS, syndrom dráždivého tračníku) nebo například problémy s nevysvětlitelným třesem těla a klepáním rukou.

5. Změny pozornosti a vnímání, touha se potrestat

Deprese se často projevují skrze změny pozornosti a vnímání. Klienti někdy hovoří o problému soustředit se ve škole či v práci. Zpravidla popisují stav, kdy mají „zamrzlý mozek” a nejsou schopni na nic konkrétního myslet.

Některým lidem deprese mění vnímání sebe sama. Často mají pocit, že se za své problémy musí nějak potrestat, protože si za ně můžou sami. Pakliže se takové pocity objeví, je opravdu nutné o nich někomu říct – ať už blízké osobě, nebo odborníkovi. 

Řešte své problémy

Pokud jste se dokázali shodnout s jedním nebo více body, obraťte se na odborníka. Deprese v současnosti ještě stále představují velice stigmatizované téma a mnoho lidí se tomuto označení zarytě brání. Pravdou ale je, že pokud vám termín pomůže problémy řešit, je jednoznačně pozitivní.

K tomu, abyste se trápení zbavili, nemusíte začít brát prášky. Často stačí o problému pouze začít otevřeně mluvit s někým, kdo vás pochopí. Ozvěte se mi, společně najdeme řešení.

Sdílet:

Další články

Pošlete mi zprávu