Ztráta chuti do života aneb často mívám myšlenky na sebevraždu

Někdy se to prostě může stát. Probudíte se a přijde něco nemyslitelného: myšlenka na sebevraždu. Nejedná se přitom o náhodu, zkrat či rozmar. Za takovou myšlenkou se skrývá děsivé volání o pomoc.

Život nám klade překážky do cesty každý den. Můžete se tak ocitnout v situaci, se kterou si nevíte rady. To, co kdysi tak dobře fungovalo, se najednou zhroutilo. Veškeré jistoty, kotvy a pevné body ve vašem životě zničehonic zmizely a život se změnil v jedno velké peklo.

Existují lidé, kteří svým problémům umějí čelit. Ti se vyhnou depresím, protože se dokáží poprat s nepřízní osudu a dalšími okolnostmi, které si pro ně život připravil. Citlivější povahy bohužel neumějí řešit své problémy s takovou lehkostí a právě tito lidé se do deprese dostávají častěji.

Chuť umřít může být jedním z příznaků deprese

Deprese se projevuje jako pocit bezvýchodnosti a bezradnosti. Dlouhodobý stav strádání a bezmoci vás prostoupí a rozežírá. Spirálu problémů už nedokážete vyřešit sami. Ve vaší hlavě se mohou začít objevovat myšlenky na sebevraždu. Nemůžete najít smysl svého života, připadáte si jako budižkničemu a nebaví vás takto žít.

Kvůli depresím můžete ztratit zaměstnání, na kterém jste byli existenčně závislí a jinou práci se vám nedaří sehnat. Nezaplacené půjčky se začínají vršit, narůstající dluhy nestíháte splácet a nemáte nikoho, kdo by vám finančně v nouzi pomohl. Poslední kapkou je exekuce.

Běžná je i ztráta životního partnera. Výsledkem jsou stavy prázdnoty, nicoty a zoufalství. Ztratili jste člověka, který vás provázel životem. Náhlá změna způsobila apatičnost a vy najednou nemáte pro co žít.

V dnešní době se navíc množí sebevraždy kvůli šikana. V těchto nepříjemných okamžicích se ocitáte v područí agresora, který vás fyzicky či psychicky napadá. Může jím být rodič, partner, spolužák, kolega či šéf. Cítíte obrovskou bezmoc a strach se agresorovi postavit. Pokud je šikana dlouhodobá, můžete se ocitnout v situaci, kdy si raději řeknete: „CHCI UMŘÍT“.

Jak se zbavit deprese

Dostat z hlavy černé myšlenky a zlepšit náladu není snadné a okamžité. Zázračný lék proti depresi neexistuje a člověk si v tomto stavu jen stěží sám pomůže. Pokud si problém uvědomíte, je potřeba začít jednat a přiznat si, že potřebujete pomoc!

Potřebujete někoho, kdo vám bude nablízku. Někoho, kdo vám bude oporou. Jestliže se aktuální situace stala neúnosnou, je nezbytné vyhledat pomoc v krizových centrech či psychiatrických léčebnách. Tam vám nasadí potřebné léky a najdete v nich útočiště. Je třeba si uvědomit, že toto krizové řešení je jen krátkodobou pomocí lidem v nouzi, kteří myslí na sebevraždu.

Skutečná pomoc a řešení pochází odjinud. Pokud se rozhodnete depresi zdolat, je zcela nezbytné najít správného odborníka (psychologa, psychoterapeuta, osobního kouče), se kterým budete dlouhodobě a pravidelně spolupracovat. Právě on pomůže poodhalit a odstranit negativní vzorce chování. Vy si díky tomu vytvoříte nový způsob myšlení tak, abyste se v životě ukotvili a vytvořili stabilitu. Správně zvolený odborný přístup a metoda dokáže najít dávno zapomenutá traumata a bolístky. Odhalení stinných stránek osobnosti pomáhá v pochopení vaší současné osobnosti.

Není to jednoduchá cesta, ale je jedinou možností ve chvíli, kdy vám jde o život. Najděte odvahu čelit strachům, obavám a traumatům z minulosti. Až problémy překonáte, uvidíte, že to stálo za to. Za co? Za ten nový ŽIVOT!!!

Váš Zdeněk

Sdílet:

Další články

Pošlete mi zprávu