Co dělat, když vás přepadne záchvat úzkosti

Úzkost jako civilizační nemoc je denní chléb člověka dnešní uspěchané doby. Nezastavitelný proud myšlenek. Návaly horka. Závrať. Stažený žaludek a rychlý tlukot srdce. I tak může vypadat záchvat úzkosti, který vás přepadne zcela nečekaně. Takový stav může trvat minuty, ale také hodiny. Jak spolehlivě zahnat úzkost? Všechny odpovědi najdete v tomto článku.

Kde se úzkostné stavy berou?

Úzkost či strach může být opodstatněná v případě, kdy nás tělo pomocí jasných signálů varuje před nebezpečím a zabraňuje nám vrhat se do riskantních akcí. Takové stavy zvyšují naši motivaci k výkonu a spouští se při aktivní obraně.

Na druhé straně stojí chronické úzkostné stavy, které nemají žádné opodstatnění a trpí jimi zhruba 16 % populace. Takových pocitů je těžké se zbavit, i když víme, že k záchvatům úzkosti nemáme žádný důvod. Poradím vám, jak s takovými stavy zatočit a čemu se naopak vyvarovat.   

Jak se záchvaty úzkosti projevují?

Úzkostná porucha jde mnohdy ruku v ruce s dalšími psychickými problémy. Může být reakcí na traumatizující zážitek z dětství, ale také stres.

Tělo nám dává znamení prostřednictvím bušení srdce, mravenčení v končetinách, bolestí břicha či zvýšeným svalovým napětím.

Pocity úzkosti versus závislosti

Osoby trpící úzkostmi mají mnohdy sklon ke zvýšené konzumaci alkoholu a léků. Ty jim sice přinesou krátkodobý stav úlevy, ale jejich problém nijak nevyřeší a jejich stav z dlouhodobého hlediska naopak zhorší.

Zbavte se úzkostných stavů bez medikamentů

Na medikamentech proti úzkosti jsou závislá zhruba 2 % světové populace. Přitom existuje celá řada způsobů, které od potíží nejen uleví, ale pomohou vám je vyřešit.

Zpomalte proud svých myšlenek pomocí meditace. Není nic jednoduššího, než si najít jednotlivé cviky v knihách nebo na internetu. Každý den si na sebe vyhraďte pár minut času a pusťte se do meditování.

Ve zdravém těle zdravý duch. Dopřejte si pravidelný pohyb. Začněte se sportem, který vám činí radost. Pokud zrovna nemáte času nazbyt, najděte si alespoň pár minut na pořádnou rozcvičku. Během úzkosti vaše tělo vyplavuje i více adrenalinu. Tělo tento vyplavený adrenalin použije během tělesné zátěže a vy pocítíte úlevu.

Vyjděte na čerstvý vzduch. Čerstvý vzduch dokáže opravdové zázraky, proto si dopřejte každý den alespoň pár minut. Nezapomeňte ho pravidelně pouštět i do vašeho domova a kanceláře.

Poslechněte si oblíbenou hudbu. Dejte přednost uklidňujícím a veselým tónům před hudbou, která by váš současný stav ještě zhoršila.

Dodržujte pitný režim. Dehydratace způsobuje podrážděnost a pocity únavy, proto každý den vypijte dostatek vody. Vyzkoušet můžete také sportovní nápoje, které vás nejen hydratují, ale vyvažují elektrolyty ve vašem těle.

Pořádně jezte. Léčba úzkosti a dlouhodobé diety nejdou dohromady. Udržujte v těle optimální hladinu cukru. Dobré je sáhnout po ovoci. Vyhýbejte se sladkým nápojům, které obsahují kofein. Ten totiž úzkost zhoršuje. Pokud je vaše tělo ve stresu, začne ztrácet hořčík, který je nutné doplnit. Vysoce obsažen je například v brokolici, mandlích nebo fazolích.

Co pomáhá na úzkost? Správné dýchání

Možná vám to připadá naprosto jasné, ale pravda je taková, že lidé trpící úzkostmi mají tendence přestat dýchat, nebo naopak dýchají příliš rychle.

Zabraňte hyperventilaci pomocí kontroly dechu

  • Po dobu 5–7 sekund se pomalu a jemně nadechujte nosem.
  • Na 3–4 vteřiny zadržte dech.
  • Cca 7–9 sekund vydechujte pomalu a jemně skrze sevřené rty.
  • Tento kontrolovaný způsob dýchání opakujte nejméně 10–20x.

Jak zahnat úzkost? Připravte se na budoucí stavy

Připravte si seznam otázek, které sami sobě položíte v momentě, kdy na vás přijde úzkostný stav.

  • Jaké jsou šance, že se daná událost opravdu stane?
  • Jaký výsledek je možné s největší pravděpodobností očekávat?
  • Co bych poradil/a kamarádovi, který prožívá stejné úzkostné stavy?

Uvidíte, že v momentě, kdy dokážete úzkost racionalizovat, přestane nad vámi mít takovou moc.

Jak se navždy zbavit paniky, úzkosti a strachu? Nestyďte se vyhledat pomoc

Máte pocit, že jste zkusili již vše, ale nic nepomáhá? V takovém případě byste měli léčbu úzkostných poruch svěřit do rukou odborníka, který vás vyslechne a najde příčiny vašich strachů.

U mě máte první konzultaci zdarma, tak se na mě neváhejte obrátit. Společně najdeme způsob, jak se problémů zbavit jednou provždy, abyste měli zase radost ze života

Sdílet:

Další články

Pošlete mi zprávu