Jak přežít pubertu svých dětí

Jak přežít pubertu svých dětí

Pokud máte děti, jejich pubertě se nevyhnete. Stejně tak se nevyhnete kolotoči stresu, hádek a nevraživých pohledů, které pubertu vašich dětí doprovázejí. Nucená karanténa věci ještě trochu vyostřila, když nás přiměla trávit s našimi dětmi 24 hodin denně. Pravidla, jak vyjít s puberťákem a zachovat si zdravý rozum, přitom nejsou žádná věda:

1. Respektujte problémy svých dětí – a ukažte jim ty svoje. Vaše děti si teď pravděpodobně procházejí obdobím života, které je pro ně po psychické stránce velmi náročné, a neuvědomují si, že nemusí být jediní, kdo má problémy. Vyslechněte je, vyjádřete pochopení a porozumění nad tím, co je trápí. A zároveň jim povězte, jaké problémy máte vy. Místo válčení si můžete vyjít navzájem vstříc.

2. Pokud mu chcete něco vytknout, vyberte si na to vhodnou chvíli i vhodný způsob. To, jak a kdy své výčitky podáte, hraje zásadní roli v tom, jestli se drobná výtka rozvine v obrovskou hádku, nebo se setká s pochopením.

3. Neberte si k srdci, když s vámi nesouhlasí. Někteří puberťáci totiž mají sklon odporovat úplně každému, jen aby zpochybnili autoritu.

4. Neustupujte všem jeho rozmarům. Jistě, nachází se právě v citlivém období, kdy je více než kdykoli jindy kladen důraz na vzhled a oblečení. Sedněte si s ním a v klidu mu vysvětlete, proč nepotřebuje deset nových triček ani boty za pět tisíc. Ušetříte si tak hádky a obviňování.

Celé období puberty může být obrovsky náročné nejen pro adolescenta, ale i pro vás – jste to právě vy, na koho se hrnou všechny ty výčitky a nadávky. Spoustu rodičů v tomto období přepadá pocit, že za nic nestojí a že jako rodiče selhali. Tak tomu ale není. Uvědomte si, že puberta je jednou z životních etap a že to, jak se k vám váš adolescentní potomek chová, je způsobené záplavou hormonů – v žádném případě ne tím, že byste byli špatní rodiče. Je ale normální, že vás takové pocity trápí. Potřebujete poradit, jak s nimi naložit? Neváhejte a kontaktujte mě.

Chci poradit.

Dále si můžete přečíst, jak na život s alkoholikem nebo gamblerem, manipulátorem, psychopatem, cholerikem, partnerem v depresi, sobcem či narcisem, hysterkou, tyranem, workoholikem, nevěrníkem nebo zkrátka, jak přežít manželství

Sdílet:

Další články

Pošlete mi zprávu