Jak přežít nevěru a zůstat spolu

Jak přežít nevěru a zůstat spolu

Nevěra je zabiják vztahů – podvedený partner se cítí méněcenně a nedostatečně, má pocit, že zklamal, že pro druhého není dost dobrý. 

Nevěra vychází ze slov nevěřit či nedůvěřovat. Nevěra může nastat i v případě, že nám již dotyčný neimponuje, neinspiruje nás v růstu. K tomu se přidá ještě rutina ve vztahu a problém je na světě.

Boj s nevěrou je v podstatě boj s vlastním sebevědomím. Víte, že vám byl partner nevěrný, a stejně jste se rozhodli ve vztahu pokračovat? Pak právě vlastní sebevědomí je to, co musíte aktivně budovat a podporovat.

Jak se s nevěrou vypořádat? 

1. Udělejte si naprosto jasno v tom, co chcete vědět. Pro někoho je lepší nepátrat, někdo zase upřednostní detaily. Než se začnete dožadovat fotografií člověka, s nímž vás partner podvedl, udělejte si naprosto jasno v tom, kolik informací dokážete unést. Když budete znát detaily o partnerově nevěře, může vás to uklidnit – nebo také vést k ještě větší žárlivosti.

2. Oko za oko, nevěra za nevěru? Chyba. Jednou z našich tendencí může být partnerovi chování oplatit. Vy se mu ale snažíte dokázat, že to, co udělal, byla chyba. Tím, že ho napodobíte, jen rozpoutáte ještě větší kolotoč hádek a problémů.

3. Domluvte si pravidla. Teď nastala chvíle, kdy můžete partnerovi jasně stanovit hranice. A on, pokud touží vztah zachránit, by je měl dodržovat.

4. Probrat s partnerem příčiny nevěry – s partnerem máte jedinečnou možnost zjistit, proč k nevěře došlo a co k tomu vedlo. Chyba je vždy na obou stranách. Zprvu se může zdát, že ten špatný je pouze ten, který nevěru spáchal. Nicméně na každý vztah, a tedy i problém jsou vždy dva. Oba dva byste si měli sáhnout do svědomí a zjistit, co děláte ve vztahu špatně a co jste ochotni změnit.

5. Naučte se ovládat své pocity. Partner svojí nevěrou totiž naprosto podkopal vaše sebevědomí, a je teď jen na vás, abyste si ho vybudovali nazpátek. Je normální, že vás budou přepadat náhlé záchvěvy strachu a nejistoty či pochyby nad sebou samými. Pracujte se svými pocity a postupně si sebevědomí navraťte. Nevíte, jak na to, nebo se bojíte, že to sami nezvládnete? Ozvěte se mi a já vám poradím, co konkrétně dělat, abyste z nevěry vyvázli bez dlouhodobých šrámů na psychice.

Chci poradit.

Dále si můžete přečíst, jak na život s alkoholikem nebo gamblerem, manipulátorem, psychopatem, cholerikem, partnerem v depresi, sobcem či narcisem, hysterkou, tyranem, workoholikem, puberťákem nebo zkrátka, jak přežít manželství

Sdílet:

Další články

Pošlete mi zprávu