Život s workoholikem

Partner nebo partnerka jako by přestali existovat – veškerý svůj čas tráví prací. Jsou jí posedlí, nedokážou se od ní odtrhnout a rodina je pro ně čím dál méně důležitá. Život workoholika je plný stresu a frustrace a v mnoha případech vede až k syndromu vyhoření.

Co dělat, když je váš partner workoholik? 

1. Zjistěte příčinu. Za workoholismem může stát celá řada příčin – soutěživé prostředí v práci, strach z neúspěchu, obava o ztrátu místa, dokazování své vlastní hodnoty nebo touha po uznání od rodičů.

2. Ustavičně pracujte na odstranění příčiny a nezdravých motivací. Partner se bojí, že přijde o místo? Dokažte mu jeho kvality, případně mu pomozte ukázat, kolik dalších (a lepších) pracovních míst se v okolí nachází. Cítí potřebu soupeřit s kolegy? Ukažte mu, že nemusí – že je dost dobrý i bez toho, aby všechny porazil. Touží po uznání svých rodičů? Pomozte mu si uvědomit, že k tomu, aby věděl, že je dobrý, uznání rodičů nepotřebuje.

3. Dopřejte si dvoutýdenní dovolenou – dva týdny jsou doba potřebná k fyzické i psychické regeneraci. Je to však jen dočasné řešení, které problém z dlouhodobého hlediska nevyřeší.

4. Navštivte odborníka. Workoholismus je druh závislosti, a jako takový se musí i léčit. Domluvte si se mnou schůzku a já vám rád poradím, jak se této závislosti zbavit.

Chci poradit.

 Dále si můžete přečíst, jak na život s alkoholikem nebo gamblerem, manipulátorem, psychopatem, cholerikem, partnerem v depresi, sobcem či narcisem, hysterkou, tyranem, nevěrníkem, puberťákem nebo zkrátka, jak přežít manželství

Sdílet:

Další články

Pošlete mi zprávu