Život a rozchod s manipulátorem

Život a rozchod s manipulátorem – není to tak snadné, jak se může zdát

Život s manipulátorem není žádný med. Nucená karanténa věci ještě trochu vyostřila, když nás přiměla trávit s našimi partnery 24 hodin denně. Jak poznáte, že se z vás stala loutka?

Tady je několik hlavních příznaků:

  • neumíte mu říct ne;
  • snadno přijímáte jeho názory
  • vždy vítězí v hádkách
  • vždy dosáhne svého
  • nutí vás dělat unáhlená rozhodnutí a dávat mu sliby;
  • lichotí vám – říká věci jako „ty jsi tak šikovná, ty to určitě zvládneš udělat“;
  • předstírá, že je bezradný a potřebuje vaši pomoc;
  • když nejednáte podle jeho přání, snaží se ve vás vyvolat pocit viny.

Sedí to? Pokud ano, právě jste udělali první krok na cestě za svobodou – tím je totiž manipulaci rozeznat. Co tedy dělat? Ať už hledáte rady, jak žít s manipulátorem, nebo jak vztah s ním naopak ukončit, připravte se na to, že to bude trnitá cesta.

1. Naučte se poznat, kdy s vámi manipuluje

Mějte se neustále na pozoru a aktivně si všímejte svého i partnerova chování. S manipulací můžete bojovat, jen když ji dokážete spolehlivě rozeznat.

Manipulaci poznáte také tak, že začnete mít z manipulativního chování partnera nepříjemný pocit.

Manipulátor nikdy neřekne věci přímo. Má vždy spoustu „neprůstřelných“ argumentů a jde na vás oklikou. Používá strategie a taktiky s cílem dosáhnout svého. Vyvolává ve vás pocity viny a výčitky svědomí.

Používá slova a slovní spojení jako „měla bys”, „musíš”, „bylo by potřeba”, „bylo by vhodné”, „bylo by dobré”.

2. Budujte si sebevědomí

Tato část je na celém procesu nejnáročnější – manipulátor sebevědomí své oběti doslova zadupává do země, mnohdy celá léta, než si oběť uvědomí, co se děje, a vyhledá pomoc. Partner vám neustále lichotí, ale vy se stejně nemůžete zbavit pocitu, že bez něj nic neznamenáte a že jen on ví, co je pro vás nejlepší. Vybudujte si zdravé sebevědomí a začněte si věřit. Taková transformace je ale nesmírně obtížná a pro spoustu lidí až nepředstavitelná. Myslíte, že s tím budete potřebovat pomoct? Domluvte si se mnou schůzku a já vás naučím, jak se svou psychikou pracovat.

3. Buďte si jistí, že jste v právu 

Jakmile si vybudujete sebevědomí, bude pro vás stále snazší uvědomovat si, že máte svá práva a že nemusíte dělat vše, co po vás manipulátor chce. Nastavte si jasné hranice.

4.  Naučte se říkat ne

Říkat ne je pro mnoho lidí problém, i když se zrovna nepotýkají s manipulátorem. Jak se naučit manipulátora odmítnout? Sepište si možné odpovědi a odůvodnění – pokud budete mít dopředu připravený scénář, mnohem snáz si na něj vzpomenete, než kdybyste celou odpověď museli vymýšlet od nuly. A trénujte. Ať už budete mluvit se zrcadlem, nebo odmítat drobné žádosti, které na vás mají vaši přátelé. Zvykněte si na to, jak ta slova zní a jak se při nich cítíte. Pak postupně začněte odmítat méně důležité věci, které po vás vyžaduje manipulátor. Všechna tato příprava povede k tomu, že nakonec budete schopní manipulaci zneškodnit – tím, že řeknete jasné NE.

Chci poradit.

Dále si můžete přečíst, jak na život s alkoholikem nebo gamblerem, psychopatem, cholerikem, partnerem v depresi, sobcem či narcisem, hysterkou, tyranem, workoholikem, nevěrníkem, puberťákem nebo zkrátka, jak přežít manželství.

Sdílet:

Další články

Pošlete mi zprávu