Agorafobie: Co to je a proč se agorafobici bojí vyjít z domu?

Člověk trpící Agorafobií

Agorafobie patří mezi nejrozšířenější fobie a lze ji klasifikovat jako úzkostnou poruchu, která vás doslova uvězní za zdmi vašeho domova. Původně se tento výraz používal pro označení strachu z velkých otevřených prostor, to se ovšem s časem změnilo a tyto obavy se rozšířily i na situace, při kterých je člověk buď úplně sám, nebo naopak ve velké skupině lidí a na místě, ze kterého je těžké uniknout. Koho tato nemoc nejčastěji postihuje, co agorafobici zažívají a jak mohou s nemocí bojovat? Odpovědi naleznete v tomto článku, tak se pusťte do čtení.   

Jaké jsou nejčastější příčiny pro vznik agorafobie aneb když vás nemoc zavře doma

Mnohými studiemi bylo prokázáno, že nemocí trpí větší procento žen než mužů. V současné době se vyskytuje až u 3 % světové populace. Přičemž až v 95 % případů je spojená s panickou atakou.

Nemoc propuká nejčastěji v rozmezí 23. až 29. roku. Jiné zdroje uvádějí rozmezí 25. až 35. roku. Všechny se ovšem shodují na tom, že jen velmi zřídka se tato úzkostná porucha vyskytuje u malých dětí nebo osob starších 45 let.

Co agorafobici zažívají?

Pokud se agorafobici dostanou do situace, ve které se necítí dostatečně chráněni, velmi rychle ztrácí kontrolu a začnou mít záchvaty paniky. Tyto nepříjemné stavy nemusí být nutně vyvolány situací, která nastala v přítomném okamžiku, protože spouštěčem může být i pouhá vzpomínka na stresovou situaci.

Pocit úlevy se dostaví vždy až v momentě, kdy agorafobik přečká situaci vyvolávající danou úzkost. Přestože bezprostřední nepříjemné pocity zmizí, z dlouhodobého hlediska se člověk stává velmi přecitlivělým, panikaří a cítí úzkost. Navíc příznaky se mohou objevovat častěji a při zcela nových situacích. Takového člověka stále častěji pronásledují pocity, že se mu něco stane. Právě proto se začne vyhýbat situacím, kdy musí vyjít ven, cestovat nebo nakupovat.

Příznaky agorafobie, které vám znepříjemní život

U agorafobiků se objevují nepříjemné fyzické příznaky, které odpovídají pocitům, jaké člověk zažívá při panické atace. V přehledu níže si přečtěte, o jaké se nejčastěji jedná.

Fyzické příznaky

·   zrychlená srdeční frekvence

·   bušení srdce

·   třes

·   pocení a návaly

·   nevolnost

·   bolesti na hrudi

·   bolesti zubů

·   zrychlené dýchání

·   sucho v ústech

·   bolesti hlavy

Psychické příznaky

·   strach z paniky

·   pocity na umření

·   příznaky infarktu

·   strach ze smrti

·   pocit nedostatku vzduchu

Příznaky se u jednotlivých agorafobiků zcela liší. Zatímco někteří jsou schopni i nadále fungovat bez větších omezení a opustit svůj domov kdykoliv je třeba, jiní jsou doslova uvězněni ve svých domovech a situacím, které u nich vyvolávají nepříjemné pocity, se záměrně vyhýbají.

V praxi to vypadá tak, že pokud člověk potřebuje vyřešit něco na místě, ze kterého má strach, pošle někoho místo sebe nebo se situaci vyhne. Takové chování přináší pouze krátkodobý užitek a z dlouhodobého hlediska naopak celou situaci zhoršuje.

Souvislost mezi agorafobií a panickou poruchou

Jak jsem zmiňoval již výše, Agorafobie je až z 95 % spojována s panickou atakou. Právě tou trpí až 10 % světové populace. Panické ataky jsou často výsledkem vnitřního i vnějšího tlaku, kvůli kterému zažívají lidé opakované záchvaty. Lidé mají mnohdy příliš vysoká očekávání a jsou hodně sebekritičtí. Zároveň se setkávají i s tlakem ze strany rodiny, zaměstnavatele nebo médií. Na svém webu jsem pro vás sepsal tipy, jak panickou ataku porazit, tak se neváhejte inspirovat.

Lidé trpící zároveň agorafobií i panickou poruchou mají obavy z možného záchvatu na veřejných místech, ze kterých není snadné uniknout, nebo by se na ně v případě potřeby nedostala rychle pomoc.

Léčba agorafobie

Agorafobici mohou své problémy řešit prostřednictvím kognitivně-behaviorální terapie nebo pomocí antidepresiv.

Kognitivně-behaviorální terapie, zkráceně KBT, pomáhá změnit způsob myšlení, učí zvládat vlastní pocity a ovlivňovat své chování.

Antidepresiva se běžně užívají k léčbě depresí, ale rovněž pomáhají mírnit i symptomy fobií. Ovšem vyhýbavé chování spojené právě s agorafobií zůstává téměř beze změny. Zároveň platí, že medikamenty jako takové neřeší příčinu tohoto onemocnění, pouze některé z jeho symptomů. Osobně považuji za mnohem účinnější pravidelnou terapii. 

Jako velmi účinná se v praxi ukázala také kombinace obou dvou metod léčby.

Jak vám pomůže okolí

Pro pacienty trpící agorafobií je velmi důležitá pomoc a podpora okolí. Velmi často mají negativní pocity a někteří z nich dokonce i sebevražedné sklony. Připadají si bezmocní a izolovaní. Blízcí by měli poskytnout dostatek porozumění a trpělivosti. Zároveň by neměli žádné z obav ignorovat. Je doporučováno, aby se okolí snažilo získat více informací o nemoci jako takové a podpořit pacientovo rozhodnutí navštívit odborníka.

Kdy vyhledat pomoc odborníka

Vyhýbáte se záměrné jízdě v dopravních prostředcích, ze strachu nepoužíváte výtah a představa rozlehlého prostranství s velkým množstvím lidí vás děsí natolik, že raději vůbec neopouštíte zdi svého domova, které jsou pro vás bezpečným útočištěm? V takovém případě je nejvyšší čas promluvit si o svých pocitech s odborníkem.

U mě máte první konzultaci zdarma, tak se na mě neváhejte obrátit. Společně najdeme způsob, jak se problémů zbavit jednou provždy, abyste se zase mohli radovat ze života

Agorafobie dokáže znepříjemnit život a značně ovlivnit jeho kvalitu. Pokud ovšem začnete své problémy řešit a budete na nich konstantně pracovat, máte velkou šanci, že se všech svých strachů zbavíte jednou provždy.

Sdílet:

Další články

Pošlete mi zprávu