Zbavte se strachu ze smrti jednou provždy

Zbavte-se-strachu-ze-smrti-jednou-provzdy

Proč se lidé bojí smrti? Pravdou je, že nikdo s jistotou neví, zdali se dožije následujícího roku nebo rána. Ta nejistota je zkrátka děsivá. Existují i vědecké studie, které potvrzují, že právě strach z neznáma vládne všem ostatním. Lidé si často představují černé scénáře, které v nich probouzejí hluboce zakořeněné obavy. Co je ovšem nutné si uvědomit? Do své reality si přitahujeme to, na co nejvíce myslíme. Strach v ničem nepomáhá. Nebudete se při něm cítit lépe – to právě naopak. Naučte se žít svůj život naplno a nedovolte negativním emocím, aby vás ovládaly.

Kdy hovoříme o fobii ze smrti?

Na světě existuje až 500 000 druhů fobií, které trápí až 10 % populace. V dnešním článku jsem se zaměřil konkrétně na strach ze smrti, který se odborně nazývá jako Tanatofobie.


Člověk trpící fobií ze smrti má tendence vytvářet ve své hlavě katastrofické scénáře týkající se jeho vlastní osoby nebo blízkých. Pokud se například očekávaná návštěva zpozdí o pár minut, už si představuje, že došlo k loupežnému přepadení nebo tragické autonehodě. Velmi často očekávají i méně katastrofické scénáře jako například nevěru, ztrátu zaměstnání či negativní změnu finanční situace.


Člověk často bojuje s myšlenkami na smrt i v nepřítomnosti předmětů, které představují případné ohrožení života. Zároveň je tento druh strachu běžný u lidí, kteří pociťují prázdnotu a nesmyslnost vlastního života.

Nejčastější příznaky strachu z nemoci a smrti

Fyzické – bolest hlavy, nevolnost, střídání návalů horka a zimy, třes, srdeční arytmie a rychlé dýchání
Mentální – záchvaty paniky, deprese, poruchy spánku
Emocionální – pocity silného hněvu, vyhýbání se diskusi na téma smrti

Jak překonat fobii ze smrti? Najděte si argumenty „proč“

Pojmenujte strachy, které se pojí se smrtí, a najděte silné argumenty, proč daný problém vyřešit.

Položte si následující otázky:

  • Co mě vlastně děsí?
  • Co ve mně daný strach vyvolává?
  • Jak moc jsou moje obavy reálné?

Zaměřte se na identifikaci oblastí, ve kterých vám obavy brání:

  • V čem mi strach brání?
  • Co získám odbouráním svých strachů?

Člověk na své životní cestě přístup ke smrti mění a získává zkušenosti, které mu pomáhají vytvářet ochranné reakce. Smrt by nám proto neměla bránit v tom, abychom postupovali vpřed v životě.

Jak se zbavit strachu ze smrti? Odpovědí je zákon přitažlivosti

Dostáváme to, na co se zaměřujeme, a to bez ohledu na to, jestli to chceme. Proto berte strachy, které vám ztrpčují život, jako otázku volby. Přestaňte se soustředit na smrt a směřujte svou pozornost na život. Snažte se zaměstnat svou mysl prací, volnočasovými aktivitami a budováním rodinného zázemí. Uvidíte, že na myšlenky o smrti už vám nebude zbývat vůbec žádná kapacita.


Doporučení: Nedovolte, aby vaši blízcí prožívali strach ze smrti. Nevytvářejte ve svých dětech uměle pocit strachu a obav. To vše by mohlo negativně ovlivnit jejich budoucí vývoj. Klíčem je prevence, která začíná už v rodině.

Řekněte si o pomoc

Myšlenky na smrt vašich blízkých nebo vás samotných vám v noci nedají spát? Pak je vysoce pravděpodobné, že trpíte úzkostnou poruchou. Ta postihuje citlivé lidi, kteří prožili traumatickou událost nebo jsou ve stavu dlouhotrvající stresové zátěže. S příznaky úzkostné poruchy se potýkají asi 3 % světové populace a mnohdy se jedná o vrozené onemocnění, které je dále rozvíjeno výchovou a životními zkušenostmi.


Jak si s touto životní situací poradit? Vyhledejte pomoc psychoterapeuta, který vás pomocí speciálního cvičení navede k poznání, že i nejčernější scénář má své řešení, a vy tak získáte nadhled i kontrolu nad nepříjemnou situací.


Chcete si popovídat o svém strachu ze smrti? Neváhejte se na mě obrátit. Nejste v tom sami.

Sdílet:

Další články

Pošlete mi zprávu